Suomen Työterveyslääkäriyhdistys ry

Rehellisyyttä ja kunnioitusta työkykyarvioissa sekä asiantuntijalausunnoissa

Rehellisyyttä ja kunnioitusta työkykyarvioissa sekä asiantuntijalausunnoissa

15.06.2025

Osa työterveyslääkärin työtä on uskaltaa tarvittaessa antaa riippumaton asiantuntijalausunto, jossa johtopäätökset eivät miellytä potilasta. Osalle tämä on mutkatonta, luontevaa ja osa aivan normaalia asiantuntijatyötä. Toisille, erityisesti uransa alkuvaiheessa oleville, voi olla luonnollisempaa pyrkiä yhteisymmärrykseen potilaan kanssa – aivan kuten potilaslaki meitä velvoittaa. Samalla on kuitenkin pystyttävä olemaan riippumaton asiantuntija.

Hyvä yhteistyö, yhteiset jaetut tavoitteet ovatkin kannatettava asia. Aika ajoin kuitenkin myös toisen ihmisen työ- ja toimintakykyyn on otettava kantaa varsin perusteellisesti eri tahojen suuntaan etenkin erilaisin sosiaalivakuutuksen lausunnoin. Ajoittain tilanteesta on selkeä yhteisymmärrys. Haastavissa tilanteissa taas asiantuntijan näkemys voi erota suurestikin potilaan kokemasta. Ikävimmillään vaikkapa työeläkevakuuttajan suuntaan on laadittu näennäisesti etuutta puoltava lausunto, mutta asiantuntija itse jo tietää perusteluidensa pohjalta, ettei haettu etuutta potilas tule saamaan. Rehellinen ja avoin keskustelu hoitavalta lääkäriltä potilaan suuntaan on tällöin jäänyt käymättä.

Näissä teemoissa parasta kokeneen työterveyslääkärin osaamista on olla rehellinen toiselle ihmiselle ja sanoittaa toista kunnioittaen todellinen tilanne. Sama riippumattoman asiantuntijuuden ja rehellisyyden vaade koskee toki myös työnantaja-asiakkaan suuntaan toimimista.

Erityisen arvokasta on kieli, joka kohottaa ja kunnioittaa toista ihmistä. On terveempi työote tutkia yhdessä toisen kanssa, mihin hän pystyy kuin validoida vaikkapa mielialanmukaista laaja-alaista pystymättömyyden kokemusta ja nostaa ainoastaan nämä kykenemättömyyden ja keinottomuuden kuvaukset asiantuntijalausunnolle.

Nykyään ihmiset lukevat asiantuntijatekstejä usein reaaliajassa eri sovellusten ja alustojen kautta. Siksi kyky ilmaista asiat rehellisesti mutta rakentavasti ja rohkaisevasti on olennainen osa vahvaa asiantuntijuutta. Latistava kuvaus voi paitsi loukata, myös vahvistaa toivottomuuden ja kykenemättömyyden kokemusta. Samalla korostan, että rehellinen on aina oltava, mutta toista voi katsoa aina vahvemmin voimavarojen ja vahvuuksien kautta.

Koen, että on iso vaatimus työterveyshuollon ammattilaisilta kulkea työkykyhaasteissa ja laajemmissakin ongelmavyyhdeissä toisen rinnalla, tukea ja silti olla tarvittaessa riippumaton asiantuntija. Oma asiantuntijanäkemys voi synnyttää toisessa ihmisessä vahvoja reaktioita ja ammattilainen on tällöin pakotettu tuntemaan nämä omina vastatunteinaan ja samalla pysymään rehellisenä, riippumattomana asiantuntijana.

Haluaisin nähdä työterveyshuollossa entistä enemmän rehellistä, riippumatonta ja samalla humaania, toista ihmistä kunnioittavaa ja kohottavaa työotetta. Tämä ei ole minullekaan aina helppoa, mutta monipuolisesti eri lääketieteen aloilla työskentely, vahvasti arvoihin pohjautuva työote ja työnohjauksellisen tuen hakeminen ovat auttaneet.

Vilpittömästi kannustan meitä kaikkia kasvamaan näissä teemoissa.

Antti Friman, työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri, Suomen Työterveyslääkäriyhdistyksen hallituksen jäsen.

 

Työterveyslääkäriyhdistyksen kautta tavoitat laajalti työterveyslääkäreitä ja työterveyshuollon palveluntuottajia ympäri Suomen.